Шта је STEM образовање? STEM је акроним који се односи на неколико академских дисциплина: Science (наука), Technology (технологија), Engineering (инжењерство) и Mathematics (математика). Наука је веома широка област: почиње од света који нас окружује, служи да боље разумемо свет око нас. Да би се направиле ствари које нас окружују неопходно је инжењерство. Технологија је неизоставни део наших свакодневица и утиче на мењање света око нас. Све ове дисциплине се ослањају на математику коју свакодневно примењујемо у продавници, банци, итд. Уместо да се ове дисциплине проучавају засебно, STEM тежи да их уједини да се уче заједно.

STEM се залаже да STEM програми постану доступни свим ученицима, а не само надареним. Један од циљева STEM програма је да ученици стекну образовање решавањем реалних проблема из нашег окружења. Образовни центар STEM који је једини акредитовани STEM центар на Западном Балкану је покренуо идеју о оснивању часописа STEMologija и позвао васпитаче, учитеље и наставнике из Србије и региона да пошаљу своје радове. Реч је о првом STEM часопису покренутом у нашем региону, који ће поред теоријских знања, садржати и успешне примере наставничке праксе. Идеја покретања часописа је да STEM мултидисциплинарни модел рада дође у сваку учионицу, да помогне сваком ученику да спозна науку кроз експерименте, активности и рад на конкретним изазовима, да практичан рад постане обавезан део сваког процеса поучавања, да наши ученици заволе биологију, хемију, физику, математику, информатику, инжењерство. Први број овог часописа излази у марту 2023. године, а крајњи рок за предају комплетних радова је био 10.02.2023. године. Више о условима за слање радова можете прочитати овде. 
У оквиру првог циклуса пријаве пристигло је више од 350 радова, од којих је за часопис издвојено 113. Материјали су у првом кругу прошли рецензију а затим их је прегледала и стручна комисија састављена од наставника свих STEM предмета, учитеља и васпитача. Међу издвојеним радовима који ће се наћи у првом броју часописа STEMologija је и наш рад „Киселе кише и челик разарају“. Рад ће постати део међународне збирке добрих примера наставничке праксе, коју ће Образовни центар STEM објавити у онлајн часопису са званичним ISSN бројем публикације издатим од стране Народне библиотеке Србије.

Потврда о прихватању ауторског рада у часопису СТЕМОЛОГИЈА - Јелица Миросавић